22-01-05

Weerspreuken voor de maand januari

Komt in januari de wind uit de noorderkant, lang houdt de winter stand. Is het in januari mild en klaar, volgt een gure lente voorwaar. Bibbert men in januari niet van de kou, dan draagt de oogstmaand grote rouw. Staat Januari fris en groen in ‘t gras, het hele jaar door een schraal gewas. Is het in januari te warm, dat God zich dan over ons erbarm.

Schijnt op nieuwjaarsdag de zonne, een rijk visjaar is pas begonnen. Op de tweede nieuwjaar schoon en klaar, voorspelt een echt vruchtbaar jaar. Sint-Genoveva, o heilige vrouwe, je doet ons beven van de koude. Op het feest van Sinte-Emiliaan, vangt de winter aan. Vorst op de elfde nacht, zes weken lang wordt er hij nog verwacht.

Stro in de muil van ‘t zwijn, zal ‘t kort nadien slecht were zijn. Zijn er in januari al te veel mollen, dan laat de winter met zich sollen. Witte nevel in januaar, kondigt vorst aan. Wanneer het vriest na dertiende dag, dat het dan dertien weken duren mag. Als de drie koningen zijn in ‘t land, is de vriezeman ne kwaaie klant.

Is ‘t op Sint-Paulus’ bekering zonneschijn, ‘t is goed voor vrucht, koren en wijn. De zon van Sint-Vincentius blijft men zich zeker herinneren. ‘t Is koud in alle kerken op Sint-Antonius met zijn verken. Er zit al veel vocht in de bomen als Sint-Agnes is gekomen. Sint-Fabiaan en Sint-Sebastiaan, laten ‘t sap in de bomen gaan.

Als in januari de muggen zwermen, zal je in maart uw oren mogen wermen. Als het op Sint-Hilarius vriest, vele weken lang een boer de kniest. Valt de sneeuw op natte grond, ‘t vriest terstond. Hoe hoger de sneeuw in januari ligt, hoe hoger in de zomer het gras er zich richt. Het trio met de harde koppen komt nu op de proppen. Op 15 jan Sint-Paul, op 17 januari Sint-Antonius, op 20januari Sint-Sebestiaan.

12:32 Gepost door FreubelenEnZo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.