15-12-04

SCRAPBOOK WOORDENBOEK


A
Angelwire
Dit wordt ook wel spinnewebpapier genoemd. Verkrijgbaar in diverse kleuren, leuk om bijv. als rand onder de foto uit te laten komen. Om het goed en mooi vast te plakken zonder lijmresten is de Xyron stickermaker (X150 of X250) een uitkomst!

B
Brad:
Dit is een soort splitpen met een leuk vormpje bovenop. Brads zijn in verschillende materialen, formaten en vormen te krijgen. Ze worden gebruikt om foto's, papier en vellum mee vast te zetten. Ook kunt u hiermee heel mooi bijvoorbeeld een draaischijf van maken.

C
Cardstock:
Papier (zuurvrij)in diverse maten welke speciaal gebruikt worden voor het scrapbooken. Het voornaamste formaat is 30.5x30.5cm. Het cardstock (aanbevolen is More than Memories Cardstock) is in vele kleuren bij de hobbyspecialist verkrijgbaar.

Chalk:
Bijelkaargeperst (poeder)krijt wat in verschillende kleuren te verkrijgen is. In handige doosjes van 9 of 24 kleuren. Hiermee kunnen kleurverlopen, schaduwen en achtergrondjes mee gemaakt worden. Gebruik een stempelstokje of sponsstokje voor een handig gebruik.

Color Blocking:
Het maken van een layout met verschillende kleuren blokken papier.
Die cut:
Een voorgestanst plaatje/figuurtje van papier/karton, nog uit te drukken of soms zijn ze al los, zodat u niet zelf uit hoeft te knippen en het vormpje direct op uw scrapbookpagina gebruiken kunt.

E
Eyelets:
Holnietje of nestelring, versiering van metaal, verkrijgbaar in verschillende kleuren en in diverse motieven, dat met speciaal gereedschap wordt vastgezet (eyelet tool-kit, bestaande uit een holpijp en slagpen).

F
Fibers:
Garen, touw of koord. Ook weer in vele varianten en kleuren te verkrijgen. Erg leuk om een lay-out mee te versieren. Vraag uw hobbyspecialist naar Mae Me Funny Fibres! Maak bijv. rechte lijnen van boven naar beneden of op allerlei speelse manieren om het thema van de fotopagina's te versterken. Tip: Lijmen gaat perfect met de Xyron X510! Het voorziet de Fiber van een kleeflaag, zodat de lijm niet zichtbaar is en alle kleine deeltjes goed op de pagina plakken.

Fotograferen:
Als je eenmaal met het scrappen bezig bent ga je ook anders fotograferen. Je maakt bijvoorbeeld foto’s van borden, voeten in het zand, de cadeautjes die je voor je verjaardag hebt gehad of een mooie bos bloemen. Alle onderwerpen kunnen benut worden: de vakantie, een verjaardag, een dagje naar bos of strand, de eerste keer naar school, noem maar op. Je zult merken dat als je goed bezig bent je ook meer foto’s gaat maken.

G
Gelpennen
Ideale pennen om teksten bij de foto's te schrijven.

H

I
Idea books
K&Company heeft diverse folders met allerlei ideeën voor het scrapbooken. Deze folders zijn te downloaden op de Kars site, of informeer bij uw hobbyspeciaalzaak.

J
Journal(ing):
Het verhaal wat u wilt vertellen over uw foto's, maar dan op papier bij de foto's zelf geplaatst. Dit kan door middel van het gebruik van een label/tag of een los element op uw pagina, tekstblokjes/vakjes, of allerlei lettertjes van diverse materialen (stickers, knipvel letters, letterkraaltjes, rub on lettertjes, scrabblesteentjes, krantenknipsels, wiredraad-teksten, etc.

K

L
Lay-out:
Een gescrapte pagina, d.w.z. rangschikking en indeling van teksten, koppen en illustraties. Er zijn handige Make Me Lay-out mallen (30.5x30.5cm) bij uw hobbyspecialist verkrijgbaar!

M
Matten:
Een foto die u in uw scrapbookpagina plaatsen wil, eerst op een stuk gekleurd papier plakken, dit weer ruim uitknippen/uitsnijden zodat er een gekleurd randje om de foto zichtbaar blijft, zo ontstaat diepte, het geeft "body" en zo zweven de foto's niet op de pagina.

N

O

P
Page Protector:
Een plastic hoes op scrapbookformaat die in het album gestopt wordt. Zo blijven uw pagina's beschermd tegen viezigheid en beschadigen ze niet door als men door uw album heen bladert.

Paper Piercing:
Papieren figuurtjes die naar eigen inzicht samengesteld worden. Zelf te maken vanaf een patroon of de stansjes van bijvoorbeeld de "Sizzix" te gebruiken. Nu ook makkelijke Paper Piecing sjablonen van FMI te koop!E.D

Pocket:
Een pocket is een soort "zakje" die u op de pagina verwerkt. In dit zakje kunt u bijvoorbeeld foldertjes/plaatjes/kaartjes kwijt of (kranten)knipsels die u graag bij de pagina wilt houden.

Q
Qwikit:
Qwikit is een nieuwe manier van scrapbooking. De Qwikit is een "pageprotector" met daarop "pockets" in verschillende groottes. In deze pockets kunt u uw foto's en embellishments plaatsen, uw achtergrond vel plaatst u in de page-protector. Zo maakt u in een handomdraai een mooie pagina. En bent u niet tevreden over het resultaat? Dan haalt u uw Qwikit weer leeg en deelt u hem anders in.

R
Rub-on's
Rub-ons transfers zijn wrijfplaatjes, ze bestaan er in veel verschillende soorten en maten, van het merk Tulip of Royal. Makkelijk, leuk en snel gezet, dus deze mogen in een scrapbook zeker niet ontbreken!

S
Scrapbook:
Vrij vertaald is het een plakboek. De term op zich is echter verworden tot veel meer. In een scrapbook worden foto's met behulp van diverse materialen verwerkt tot een mooi naslagwerk.

Snap:
Een dichte eyelet. In plaats van een gat aan de bovenkant zit er nu een kleine versiering bovenop. De werkwijze voor het bevestigen verschilt niet van die van een eyelet zelf.

Spread:
Twee pagina's naast elkaar die mooi bij elkaar passen van een opengeslagen fotoalbum.

T
Tags
Dit is het engelse woord voor labels. Kant en klare labeltjes bestaan er van papier, metaal of stickers. De metalen eyelet-tags hebben een gaatje waardoor een eyelet kan.

U
Unmounted stamps
Dit zijn stempels zonder montuur (houten handgreep), dus alleen het rubberen stempelgedeelte, van Sirius. Het is een sheet (lap) met meerdere rubberstempels die u met elkaar kunt combineren. Het traditionele houtje wordt bij dit systeem vervangen door een transparant acrylblok. Doordat dit blok transparant is kunt u precies zien waar de stempelafdruk komt. Prachtige designs, ook zeer geschikt voor scrapbooking.

V
Vellum
Doorzichtig, heel dun perkament papier, in effen maar ook met mooie prints erop, vaak al op scrapbookformaat. Het is ook zeer geschikt om te scheuren, een stuk gescheurde vellum op de scrapbookpagina doet al gauw wonderen! Om het te lijmen is Pergaspray (nieuw) de oplossing, omdat je daarmee geen lijmresten door de vellum heen ziet.

W
Woodsies
Kleine, dunne en platte vormpjes van hout, in bijv. druppel, hart, ster en kerstvormen. Zelf figuurzagen is dus niet nodig. Wél zelf nog te kleuren of te beplakken in de stijl van de scrapbookpagina.

X
Xyron
Xyron Stickermakers (X150 en X250) zijn handige apparaatjes om snel en zonder knoeien items te plakken op uw scrapbookpagina's. Even door het Xyron apparaat halen en het heeft een mooi dun en gelijkmatig transparant lijmlaagje. Dit kan met de kleinste afbeeldingen op papier, veertjes, fibres, bloemetjes, foto's, draadjes, jute, stof, chenilledraad, etc!! De Xyron apparaten X510 en X900 kunnen naast lijmen zelfs ook lamineren en items magnetisch maken.

Y

Z
Zuurvrij
Zuurvrije materialen worden gebruikt om uw scrapbook er over 50 jaar nog zo uit te laten zien, zoals u het nu maakt. In veel materialen zitten bepaalde zuren die uw foto's kunnen aantasten. Alle producten die voor het scrapbooken worden verkocht zijn zuurvrij. Mocht u onzeker zijn of een product zuurvrij is, neem dan contact op met de leverancier of de fabrikant. Tegenwoordig is ook in elke goede hobbywinkel een testpen verkrijgbaar die de zuurgraad van de producten meet. U kunt dus thuis met deze pen gelijk zien of uw materiaal zuurvrij is of niet!

20:15 Gepost door FreubelenEnZo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.